מתכונים בריאים לירקות, סלטים

ירקות, סלטים

קישוא מבושל בשום ושמיר
 
הקישוא- ירק נייטראלי(לא חומצי ולא בסיסי, לא אלרגני), ערכו הקלורי נמוך מאוד וקליפתו מלאה בויטמין A- ידידו הגדול של האנטי אייג'ינג...
 
המרכיבים:
4-5 קישואים שטופים היטב פרוסים לעיגולים(עם הקליפה)
1/2 בצל קצוץ
2 שיני שום
חופן שמיר קצוץ
מלח
פלפל שחור
 
אופן ההכנה:
טגנו קלות בסיר (בכפית שמן לכל מנה- על הכמות הזו- 3-4 כפיות שמן)את הבצל השום והשמיר. לאחר מספר דקות הוסיפו את הקישואים. המשיכו לטגן עוד קצת והוסיפו 1/4 כוס מים, פלפל שחור ומלח לפי הטעם.
כסו את הסיר, הנמיכו את הלהבה, ובשלו למשך 20 דקות.
 
סלט חי מכל מיני (תיק תק במעבד מזון)
  • מגרדים במעבד מזון- גזר, צנוניות(חבילה שלמה),2 קישואים (חיים עם הקליפה), קולרבי
  • שופכים לקערה, מוסיפים מלח, שמן זית, לימון
  • נשמר יפה בכלי סגור במקרר.
וזהו, מוכן.
אפשר לשנות, להחליף,לגוון ולתבל כמו שאתם אוהבים.
חצי צלחת סלט בכל ארוחה ואתם מסודרים.
וזכרו- את הארוחה מתחילים מהירקות.
 
סלט סלק מבושל
  • מקלפים 2-3 סלקים טריים.
  • חותכים לקוביות.
  • מבשלים בסיר עם מכסה עד לריכוך.
  • מסננים מהמים ושופכים לקערה.
  • מוסיפים מלח, שמן זית, פטרוזיליה קצוצה,אפשר פלפל שחור.
  • וזהו, שומרים במקרר בקופסא סגורה.

סלט סלק (אבל לא רק) חי
סלק מאוד מתאים לאכילה כירק חי, מי שלא ניסה מפסיד.
  • מגרדים דק במעבד המזון סלק קלוף, 2 גזרים עם הקליפהו-2 קישואים חיים עם הקליפה.
  • מעבירים לקערה.
  • מוסיפים מלח,לימון, שמן זית, פטרוזיליה קצוצה.
אפשר לשנות ולהוסיף כיד הדמיון.

סלק בתנור- מתכון אלוף של טובית
קולפים ופורסים סלק לשמיניות.
מניחים בתבנית ובוזקים מעל מלח גס, מעט פלפל שחור גרוס ושמן זית.
אופים בתנור בחום של 180 עד שעה או עד לריכוך (לא מלא). אפשר לכסות עם ניר כסף בחצי שעה הראשונה.
הסלק צריך להיות טיפה קשה, זאת אומרת רך אבל לא רכרוכי.
 
למה סלק?
הסלק האדום הוא ירק בעל ערכים תזונתיים גבוהים. הסלק מתאים לאכילה בכל צורה – קר או חם, מבושל או טרי, על שורשיו ועליו.
הוא מכיל ויטמינים ומינראלים רבים, וגם פיטוכימיקליים חשובים, בראשם מככב בטאין (שמו הלטיני של הסלק Beta vulgaris ), שפעילותו בגוף קשורה לפעילות התקינה של המערכת הקרדיו-וסקולרית. מחקרים על בעלי חיים ועל בני אדם הראו גם השפעה חיובית של הבטאין במחלות כבד, כנראה על ידי מניעת היווצרות מאגרי שומן בו. בנוסף, מסייע הבטאין לשפר את החומציות בקיבה באנשים הסובלים מהיפו כלורידריה- מצב של ירידה בחומציות הקיבה, הנפוץ יותר אצל אנשים מבוגרים וגורם לבעיות במערכת העיכול, גדילת מיקרואורגניזמים, הופעת שלשולים, ירידה בספיגה של חלבונים, ויטמינים ומינראלים שונים.
מיץ הסלק נמצא מסייע באיזון לחץ הדם, כנראה עקב תכולתם הגבוהה של ניטריטים המהווים חומר מוצא לניטריט אוקסייד המרחיב את כלי הדם ומפחית את לחץ הדם.
הרפואה סינית מייחסת לסלק תכונות שמחזקות את הדם ואת הטחול, ואילו הנטורופתיה ממליצה על אכילתו (בנוסף למאכלים נוספים)במקרים של דלקות חוזרות בשתן.
ויטמינים ומינראלים?
הסלק מכיל כמות משמעותית של חומצה פולית, יחד עם ויטמינים מקבוצה B, ברזל, זרחן, אשלגן ועוד. הוא עשיר במיוחד במינראל בורון, הנספג במערכת העיכול ומסייע בחיזוק העצם.
אצל אנשים רבים, אכילת סלק או שתיית מיץ סלק משפרים את היציאות ומונעים עצירות.
ומתיקותו?
רבים מפחדים לאכול סלק בשל גוון טעמו המתקתק, אבל סלק מותר לאכילה גם על ידי חולי סוכרת בכמויות סבירות.
למתיקות זו ש גם ייתרון, שכאשר אוכלים בארוחה מזון בעל מתקות טבעית(כמו סלק,בטטה,דלעת), פוחת הצורך במתוק לאחר הארוחה.
 
אנטיפסטי דלעת
המרכיבים:
דלועים מסוגים שונים, לא קלופות (לא טעות)
3 כפות שמן זית
מלח ,פלפל
3 כפות עשבים קצוצים (מרווה, תימין, רוזמרין)
2 כפות פיסטוקים קלופים
אופן ההכנה:
  1. פורסים את הדלועים לפרוסות, עם הקליפה.
  2. מסדרים את פרוסות הדלעת בתבנית, מזלפים שמן זית, מפזרים מעל את עשבי התיבול, המלח והפלפל.
  3. אופים בתנור שחומם מראש לחום גבוה למשך כ-20 דקות עד שהדלועים מתרככות.
  4. מפזרים מעל את הפיסטוקים ואופים 5 דקות נוספות.
איך משלבים בתפריט? בארוחה מלאה הדלעת כאן תתפקד יפה כחצי צלחת ירקות.
נסו לשים לב כמה הדלעת מתוקה באופן טבעי,
נסו לשים לב שבארוחה ששילבנו בה מתוק טבעי,
יש הרבה פחות צורך במתוק אחרי הארוחה.
למה דלעת?
דלעת מסייעת באיזון רמות הסוכר בדם, קוטלת חיידקים במעי ובקטריות מזיקות אחרות, מעודדת את בריאות העור.
ואגב דלעת, גרעיני הדלעת מכילים כמות גדולה של מינרלים חיוניים לבריאות הגוף והעור בפרט.

קולורבי
לא הרבה יודעים,
שקולורבי מבושל, או אפוי בתנור דומה מאוד לתפוח אדמה גם במראה וגם בטעם.
היתרון הוא שבעוד תפוח אדמה משמש "תוספת" פחמימה, הקולורבי הוא ירק לכל דבר ובעל ערך גליקמי נמוך.
מי שעדין לא ניסה כדאי לו (גם מי שלא אהב את הקולורבי החי- הטעם שונה מאוד).
נסו אותו בתבשילי ירקות כמו מרק, וגם אפוי בתנור כאנטיפסטי.