מתכונים לממרחים בריאים

ממרחים

ממרח חצילים-
קולים 2-3 חצילים שלמים בתנור/על הגז/על המנגל, מרוקנים את התוכן ומשאירים לעמוד במסננת להוצאת נוזלים, מתבלים בטחינה/שמן זית, מלח, לימון, שום אם אוהבים וכל תיבול אחר שרוצים, טוחנים קצת במעבד מזון, ו-מוכן.
כמות מומלצת- כף בכריך.

ממרח עדשים כתומות  (יוצא דומה לחומוס, יותר עדין)
מבשלים עדשים כתומים, מכניסים למעבד מזון עם טחינה, תבלינים שאוהבים, טוחנים טיפה ו- סיימתם.
כמות מומלצת- כף בכריך.

ממרח עדשים ירוקות- (יוצא דומה לממרח חצילים, מתאים לגיוון ולמי שרגיש לחצילים)
 הכנה- כמו ממרח עדשים כתומים.
כמות מומלצת- כף בכריך.
על העיקרון הזה הכל עובד- טוחנים מה שבא לכם עם שמן זית/טחינה ותבלינים (טופו, אדממה,קישואים,כרובית,גמבה).לכל דבר אפשר כמובן להוסיף פטרוזיליה/כוסברה/שמיר- מה שאוהבים.
שימו לב- אם משתמשים בטחינה גולמית, יש מצב שצריך להוסיף מים. מומלץ להשתמש במי קרח.

 
ממרח שעועית רומני
 
לא נשמע מפתה, אבל זה מעדן, ומי שניסה, התמכר.
 
זה נשמע עם המון שמן/טיגון וכו', אבל כשמתייחסים לזה כתחליף לחומוס/טחינה/אבוקדו וכו' (כל השומנים), אין בעיה עם זה, ומבחינת כמות פשוט מתייחסים לזה כמו לממרחים שציינתי.
זהירות- להקפיד על הכמויות, לפעמים מרוב שזה טעים, קשה לעצור בכף…
 
רכיבים:
500 גרם שעועית לבנה יבשה מהזן הגדול
1 ק"ג בצל (6 בצלים יפים) + 50 גרם בצל(חצי בצל)
16 כפות שמן לטיגון
10 כפות מים
1 כפית אבקת שום (כן, אבקה !)
1/2 2 כפיות מחוקות מלח
1 כפית מחוקה פלפל שחור טחון דק
להכנת השעועית:
  1. השריית לילה בת 12 שעות ולא פחות. על מנת להימנע מגזים יש להחליף את מי ההשריה מס' פעמים למים טריים.
  2. אני מנביטה ראו הנבטת קטניות.
  3. סינון מנוזלי ההשריה או שטיפה טובה אחרי ההנבטה ובישול כשעתיים בסיר לחץ מרגע הרתיחה (יציאת אדים).
    סינון מוחלט מהנוזלים  .
  4. קוצצים בצלים גס ומטגנים  עד לצבע זהב -חום, בסוף הטיגון מוסיפים פפריקה מתוקה.
להרכבת הממרח
  1.  במעבד מזון שמים לפי הסדר - חצי בצל חי,שעועית, 10 כפות מים, כפית אבקת שום, מלח ופלפל שחור ומעבדים למחית חלקה כמו פירה תפו"א חלק-חלק.
    מוציאים לכלי האכסון ושופכים מעל את כל הבצל המטוגן כולל לפחות חלק מהשמן (על הממרח צריכה להיות שכבה דקה של שמן למניעת היוצרות קרום).סוגרים את הכלי ושומרים במקרר (לא יישאר הרבה זמן).

ממרח דלעת (אצל הטריפוליטאים נקרא צ'רצ'י)
מעבירים דלעת חיה עם הקליפה במגרדת של מעבד המזון .
-מטגנים בסיר,בשמן זית בצל מגורר ושלוש שיני שום כתושות(לגבי השמן- שוב- אם מתייחסים לממרח כאל מנת שומן ומקפידים על כמות הצריכה בהתאם, אין צורך לחסוך במיוחד).
- מוסיפים את הדלעת.
-מתבלים במלח, מיץ לימון,פפריקה מתוקה, אבקת צ'ילי וכמון
-כשהדלעת התרככה מורידים מהאש.
- קוצצים כוסברה או פטרוזיליה, מוסיפים ומערבבים
איך משלבים בתפריט?
כמו כל הממרחים- כף ממרח בכריך, שאפשר כמובן גם להוסיף לו ירקות טריים בפנים או ליד, ואתם מסודרים.
למה דלעת?
דלעת מסייעת באיזון רמות הסוכר בדם, קוטלת חיידקים במעי ובקטריות מזיקות אחרות, מעודדת את בריאות העור.
ואגב דלעת, גרעיני הדלעת מכילים כמות גדולה של מינרלים חיוניים לבריאות הגוף והעור בפרט.
2 כפות גרעיני דלעת= כפית שמן=9 זיתים=כף טחינה(מדוללת במים).
בא לכם לגוון את הסלט? תעשו את ההחלפה בהתאם
 
חמאת בוטנים
משתמשים בבוטנים קלויים (לקיצור תהליכים אפשר להתשמש בבוטנים קלויים קלופים ומומלחים)
מסירים את הקליפה מהבוטנים (זה החלק המנג'ס ולכן האופציה לקיצור)
שמים את הבוטנים במעבד המזון ומעבדים למרקם הרצוי.
על כוס וחצי בוטנים מוסיפים כ3-4 כפות שמן חמניות ומים לפי הצורך
אפשר להוסיף דבש.
למה בוטנים? עשירים בחלבון ובאשלגן. הבוטנים הם גורם אלרגני ולכן יש לנהוג בחשיפה הדרגתית לילדים מעל גיל 5.
איך משלבים בתפריט? כף ממרח בכריך.

ממרח אגוזי קשיו
משרים אגוזי קשיו טבעיים (ללא קלייה והמלחה) במים למשך 4-8 שעות.
מעבדים במעבד המזון למרקם רצוי עם מלח ולימון.
אפשר להוסיף דבש או כל דבר אחר שאוהבים- זיתים,גמבה,אבוקדו...
למה קשיו?עשיר בחלבון ,ברזל ומגנזיום בהשוואה לאגוזים אחרים. שילוב עם דגנים וקטניות יתרום להשלמת החלבון ולהפיכתו לבעל ערך תזונתי גבוה.
איך משלבים בתפריט? כף ממרח בכריך.

ממרח שלא כולם מכירים ואפשר לקנות
-
ממרח שקדייה- קונים בחנות טבע, עשוי מ-100% שקדים טחונים, טעם מתקתק. מעבדים את זה עם מים קרים כמו טחינה כי זה מאוד מאוד סמיך.
אפשר גם לתבל אם רוצים.