מכונים בריאים לקטניות

קטניות

קטניות
כשלא אוכלים בשר כל יום (בהחלט לא חובה), חשוב , כדי לקבל חלבון מהצומח, שבארוחה העיקרית יהיה שילוב של דגן  עם קטניה, שיכולה להיות חומוס, עדשים מסוגים שונים, פולי סויה, שעועית מסוגים שונים (שחורה,אדומה,לבנה,מאש,עזוקי).
חשוב לטפל נכון בקטנייה, (על מנת להפיק מהן את מירב החלבון ולהימנע מתופעות של גזים),
ראו הנבטת קטניות.
לאחר ההנבטה ניתן להקפיא חלק מהכמות לבישול במועד מאוחר יותר.
הבישול הוא פשוט- בסיר סגור, עם מים עד כדי כיסוי, תיבול לפי הטעם והעברה לאש נמוכה לאחר הרתיחה. מבשלים עד ריכוך, משך הבישול משתנה מאוד מקטניה לקטניה (הקצר ביותר- עדשים לסוגיהם ושעועית מאש).

כדורי פלאפל 
מצרכים:
1 כוס גרעיני חמניות 
4-2 שיני שום או לפי הטעם
כפית אבקת בצל
2-4 כפות כמון
רבע כוס כוסברה
רבע כוס פטרוזיליה
רבע כוס לימון טבעי
קמצוץ מלח גס
קמצוץ פלפל שחור גס
2-1 כפות טחינה גולמית
 1 כפית שמן זית רצוי מכבישה קרה

אופן ההכנה: 
 מערבבים במעבד המזון את גרעיני החמניות, שום, בצל, כמון, כוסברא, פטרוזיליה, מלח ופלפל ומערבבים במשך כדקה. 
 מוסיפים את שמן הזית והלימון, וממשיכים לערבב. 
 מוסיפים את הטחינה – ובהתאם לצורך ניתן להוסיף גם מעט מים עד לקבלת מרקם של מחית. 
 יוצרים מהתערובת כדורים קטנים ומשטחים כל כדור במרכז. 
 פורשים נייר פרגמנט על מגש ומניחים לייבוש. ניתן גם להכניס לתנור שחומם מראש לטמפ' של 50-100  מעלות במשך כחצי שעה – להכניס את המגש עם דלת פתוחה לייבוש.  

 
המבורגר צמחוני מעדשים שחורות
 
 
החומרים:
100 גר' עדשים שחורות גדולות
500 גר' פטריות חתוכות  למרובעים גסים (ללא הרגל)
1 שן שום קצוצה
1 ביצה (ניתן להחליף בטחינה גולמית- כף-שתיים לפי הצורך)
1 בצל
חצי פלפל ירוק חריף קצוץ
חצי כוס קוואקר
שמן זית
מלח

מלח, פלפל,כמון
הכנה:
1. מבשלים את העדשים בהרבה מים, עד להתרככות. מסננים ומעבירים לקערה.
2. מאדים את הבצל בשתי כפות שמן זית עד להזהבה ומוסיפים את שן השום הקצוצה, הפלפל החריף והפטריות ומערבבים היטב. מוסיפים קמצוץ מלח וממשיכים לערבב עד שהפטריות מתכווצות מעט. מוסיפים את העדשים וממזגים טעמים.
3. מעבירים למג'ימיקס את כל התערובות, מוסיפים תבלינים וקוואקר ומפעילים את המכשיר בפולסים קצרים. מוסיפים ביצה או טחינה גולמית וממשיכים את הפעולה. אם התערובת נוזלית מדי מוסיפים עוד קצת קוואקר.
4. מעבירים את התערובת לקערה ויוצרים קציצות המבורגר דחוסות. על מחבת (עדיף מחבת פסים מברזל) בוזקים מעט שמן זית, מניחים קציצה אחת כדי לראות אם היא יציבה ורק אחרי שהיא צרובה מצד אחד היטב ואין סיכוי שהיא תתפרק הופכים אותה לצד השני.
 
קציצות ירק ועדשים
 
חומרים:

2 קישואים
1 תפו"א גדול קלוף
שורש סלרי קלוף
בצל
2 ביצים (אפשר להחליף בטחינה גולמ
1 כוס עדשים מבושלות
צרור כוסברה או פטרוזיליה
3 כפות סובין שיבולת שועל
2 כפות קוואקר

אופן ההכנה:

מגרדים את הקישואים, תפו"א ושורש סלרי במגרדת או במעבד מזון.
סוחטים את עודפי הנוזלים וקוצצים את עלי הירק היטב.
מערבבים בקערה עם העדשים, הקמח, הביצים (או הטחינה הגולמית), סובין שיבולת שועל וקוואקר ומעט מלח.
יוצרים קציצות ומטגנים או אופים ב-180 מעלות עד להשחמה קלה.

תוספות אפשריות:

1/2 כוס אורז מבושל או דגן מבושל אחר
גזר מגורר
פטריות קצוצות
בצל ירוק
פפריקה חריפה



 
 

ממרח עדשים כתומות  (יוצא דומה לחומוס, יותר עדין)
מבשלים עדשים כתומים, מכניסים למעבד מזון עם טחינה, תבלינים שאוהבים, טוחנים טיפה ו- סיימתם.
כמות מומלצת- כף בכריך.

ממרח עדשים ירוקות- (יוצא דומה לממרח חצילים, מתאים לגיוון ולמי שרגיש לחצילים)
 הכנה- כמו ממרח עדשים כתומים.
כמות מומלצת- כף בכריך.
על העיקרון הזה הכל עובד- טוחנים מה שבא לכם עם שמן זית/טחינה ותבלינים (טופו, אדממה,קישואים,כרובית,גמבה).לכל דבר אפשר כמובן להוסיף פטרוזיליה/כוסברה/שמיר- מה שאוהבים.
שימו לב- אם משתמשים בטחינה גולמית, יש מצב שצריך להוסיף מים. מומלץ להשתמש במי קרח.

 
ממרח שעועית רומני
 
לא נשמע מפתה, אבל זה מעדן, ומי שניסה, התמכר.
 
זה נשמע עם המון שמן/טיגון וכו', אבל כשמתייחסים לזה כתחליף לחומוס/טחינה/אבוקדו וכו' (כל השומנים), אין בעיה עם זה, ומבחינת כמות פשוט מתייחסים לזה כמו לממרחים שציינתי.
זהירות- להקפיד על הכמויות, לפעמים מרוב שזה טעים, קשה לעצור בכף…
 
רכיבים:
500 גרם שעועית לבנה יבשה מהזן הגדול
1 ק"ג בצל (6 בצלים יפים) + 50 גרם בצל(חצי בצל)
16 כפות שמן לטיגון
10 כפות מים
1 כפית אבקת שום (כן, אבקה !)
1/2 2 כפיות מחוקות מלח
1 כפית מחוקה פלפל שחור טחון דק
להכנת השעועית:
  1. השריית לילה בת 12 שעות ולא פחות. על מנת להימנע מגזים יש להחליף את מי ההשריה מס' פעמים למים טריים.
  2. אני מנביטה ראו הנבטת קטניות.
  3. סינון מנוזלי ההשריה או שטיפה טובה אחרי ההנבטה ובישול כשעתיים בסיר לחץ מרגע הרתיחה (יציאת אדים).
    סינון מוחלט מהנוזלים  .
  4. קוצצים בצלים גס ומטגנים  עד לצבע זהב -חום, בסוף הטיגון מוסיפים פפריקה מתוקה.
להרכבת הממרח
  1.  במעבד מזון שמים לפי הסדר - חצי בצל חי,שעועית, 10 כפות מים, כפית אבקת שום, מלח ופלפל שחור ומעבדים למחית חלקה כמו פירה תפו"א חלק-חלק.
    מוציאים לכלי האכסון ושופכים מעל את כל הבצל המטוגן כולל לפחות חלק מהשמן (על הממרח צריכה להיות שכבה דקה של שמן למניעת היוצרות קרום).סוגרים את הכלי ושומרים במקרר (לא יישאר הרבה זמן).